Olcsón juthat eladatlan laptopokhoz

A technológia már nem olyan, mint régen. Régen szerencsések voltunk, ha néhány évente új, gyorsabb számítógép vagy mobiltelefon jelent meg. Manapság úgy tűnik, hogy 6 havonta jelenik meg egy új okostelefon, és ugyanez vonatkozik a laptopokra is. Amikor ezek az új modellek megjelennek, a boltoknak meg kell szabadulniuk a régi laptopkészletüktől, és sokkal olcsóbban kell eladniuk, mint amennyibe néhány hónappal korábban kerültek.

Ha valaha is próbáltál már laptopot vásárolni, a hatalmas mennyiségű lehetőség talán nyomasztó volt. Az általános hardveres specifikációkon kívül más dolgokat is szem előtt kell tartani, például a súlyt, az akkumulátor élettartamát és egyéb, kifejezetten a laptopokra jellemző választási lehetőségeket. Egy nagyobb és gyorsabb készüléket válasszon, vagy inkább egy hordozható 2 az 1-ben készüléket?

Ahelyett, hogy ezeket a kérdéseket külön-külön próbálná megválaszolni, jó taktika, ha mindenek előtt kiválasztja a felhasználási esetet. Először találja ki, hogy mit szeretne csinálni a laptopjával. Sok játékot fogsz játszani rajta, vagy szigorúan csak szövegszerkesztésre és némi könnyed webböngészésre lesz szükséged? Ha ezt már eldöntötte, drasztikusan leszűkítheti a tökéletes vásárlás körét.

Mit fogsz csinálni a laptopon?

Fontos megjegyezni, hogy az asztali gépekkel ellentétben a laptopokat nem könnyű frissíteni. Emiatt ki kell találnia mindent, amit csinálni fog, mielőtt megvásárol egy adott modellt. Ha diák vagy, akinek csak arra van szüksége, hogy beszámolókat gépeljen és órára vigyen, akkor megragadhatsz egy könnyű, olcsó modellt. A tisztességes processzorral és memóriával rendelkező középkategóriás egységek nagyobb teljesítményt nyújtanak, ha kódolással és fordítással fog foglalkozni. Játék vagy videoszerkesztés esetén érdemes lesz kinyitnia a pénztárcáját egy csúcskategóriásabb, dedikált grafikus kártyával ellátott, erős processzorral ellátott gépre.

Milyen funkciók fontosak egy laptopon?

A legtöbb felhasználási esetben a következő kategóriák számítanak: teljesítmény, processzorsebesség, grafikus teljesítmény, súly, akkumulátor-üzemidő, képernyőméret és költségvetés. Ha azt tervezi, hogy a laptopot útközben használja, akkor hajlandó lehet feláldozni a számítási teljesítményt és a képernyő méretét a kisebb súlyért és a hosszabb akkumulátor-üzemidőért. Másrészt, ha ezt elsősorban otthon, bedugva fogja használni, az akkumulátor élettartama és a súly lehet, hogy egyáltalán nem számít az Ön számára. A dedikált grafikus kártya akkor kerül a képbe, ha játékra vagy videorenderelésre készül. Ha már a játékoknál tartunk, valószínűleg nagy felbontású képernyőt és bőséges tárhelyet is szeretne.

Természetesen van néhány dolog, amire mindenképpen szükséged lesz, függetlenül attól, hogy milyen egyéb tulajdonságokra összpontosítasz. Ezek közé tartoznak:

– Legalább 256 GB tárhely egy laptopon, vagy 64 GB egy Chromebookon.
– Legalább 8 GB RAM, vagy 4 GB egy Chromebookon.
– USB-portok perifériák, például egér vagy külső merevlemezek csatlakoztatásához. Mindenképpen nézze meg, hogy ezek milyen típusúak is, mivel a legtöbb egérhez régebbi USB-A portok szükségesek, nem pedig USB-C.
– Webkamera, hogy szükség esetén konferenciahívásokat vagy más távközlési formákat tudjon indítani. Ez különösen fontos a mai világban.

Egyéb lehetőségek, amelyek szépek lehetnek, de nem feltétlenül szükségesek, a következők:

– Érintőképernyő, amely a legtöbb 2 az 1-ben vagy más táblagépszerű laptopon alapfelszereltség lesz.
– Háttérvilágítással ellátott billentyűzet, hogy sötétben is tudjon gépelni.
– Legalább 1080p felbontású képernyő.
– Legalább 1080p felbontású kamera és egy megfelelő beépített mikrofon a videokonferenciákhoz.
– USB-C töltés, hogy a laptopot a kábelek széles skálájával tölthesse, ahelyett, hogy egy saját fejlesztésű téglával töltené.
– microSD-kártya foglalat, hogy több tárhelyet adhasson hozzá, vagy könnyedén átvihesse a fényképeket más eszközökről.
– Modern biztonsági funkciók, például arcfelismerés vagy ujjlenyomat-olvasó.
– A legújabb Wi-Fi technológiák, például a 802.11ax (WiFi-6), hogy kihasználhassa a legújabb vezeték nélküli szabványok előnyeit.

Laptop vásárlásakor kerülendő dolgok

Mindenki szereti a jó üzletet, de tartsa szem előtt a régi mondást: “azt kapod, amiért fizetsz”. Elvégre a költségcsökkentésnek valahonnan jönnie kell. Lehet, hogy olyan funkciókat áldoz fel, amelyekre a végén szüksége lesz, ha valami túlságosan olcsót választ. Ha most pénzt takarít meg, az azt jelentheti, hogy hamarabb kell frissítenie, ami hosszú távon többe fog kerülni.

Ezért olyan fontos, hogy a végleges vásárlás előtt tényleg szögezze le, mire lesz szüksége. Ha egy olcsóbb modellt választ, amelynek kevesebb akkumulátor-üzemidővel rendelkezik, még akkor is, ha utazni fog, akkor egy alkalmatlan időpontban kifogyhat belőle a nafta. Ha nem kap elég tárhelyet előre, az katasztrófát jelenthet, különösen, mivel egyes újabb modelleknél egyre nehezebb a merevlemezt frissíteni.

Ugyanígy ne fizessen felárat olyan dolgokért, amelyekről tudja, hogy nem lesz rá szüksége. Ha nem fog sokat játszani vagy videót szerkeszteni, a laptopok jó grafikája nagyon magas felárat jelent. Szép dolog, hogy van rá lehetőség, de vajon megér-e Önnek több száz dollárt? Ha szupervékony és könnyű, ha nincs rá szükség, az szintén sok költséget jelent, miközben a teljesítmény is csökken. Végezetül pedig néhány prémium funkció csak marginális esetekben éri meg. A beépített szélessávú internet szinte soha nem éri meg a plusz pénzt, kivéve, ha biztosan tudja, hogy olyan területeken kell majd interneteznie, ahol nincs wi-fi.

Hol érdemes laptopot vásárolni?

Három lehetőség közül választhat, ha végre készen áll a vásárlásra. Vásárolhat online közvetlenül a gyártótól, vásárolhat online egy olyan online áruházon keresztül, mint az Amazon, vagy vásárolhat személyesen egy olyan boltban, mint a Best Buy. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei, és a végső választás végső soron Önön múlik.

Ha tudja, hogy milyen konkrét modellt és márkát szeretne, a gyártótól közvetlenül történő vásárlással a legtöbb testreszabási lehetőséget kapja. Vagy inkább, nagyjából MINDEN lehetőséghez hozzáférhet, beleértve azokat is, amelyek esetleg nem állnak rendelkezésre a boltokban. Míg az online kiskereskedővel való együttműködés azt jelentheti, hogy bizonyos konfigurációkat nem kaphat meg, az összes többi márkához hozzáférhet. Ez nagyfokú rugalmasságot biztosít.

Végül pedig a téglaüzletekben van a legkevesebb lehetőség, de lehetőséget adnak arra, hogy vásárlás előtt kipróbálhassa és megtapogathassa a laptopot. Ez fontos lehet, ha személyesen szeretné látni, hogy milyen a képminőség vagy a betekintési szögek, vagy milyen érzés a billentyűzeten gépelni. Ezenkívül gyorsabbá teszi a visszaküldést és a cserét, ha egy bukott vagy azonnali problémákkal küzdő készüléket visz haza.

Hogy a három közül melyik nyújtja a legjobb értéket, azt Önnek kell kitalálnia. Az eladások folyamatosan zajlanak, és a lehető legnagyobb megtakarítást csak úgy érheti el, ha előre végez kutatásokat. Valójában a kutatás elvégzése valószínűleg a legfontosabb tanulság ebből a cikkből. A vélemények és a specifikációs lapok elolvasása képes lesz megmondani, hogy a legjobb árat fizeti-e a laptopért, amely tökéletes lesz az Ön számára.

ADVERTISEMENT

You May Also Like