Για τους περισσότερους ανθρώπους, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί είναι να βάλουν στον εαυτό τους ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται καθημερινά. Όμως, είναι όλη αυτή η καφεΐνη πραγματικά καλή για εσάς; Αν όχι, ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας;
Το USDA εκτιμά ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 300 mg καφεΐνης κάθε μέρα, που ισοδυναμεί με δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ. Αυτό θεωρείται μέτρια ποσότητα καφεΐνης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία σας.
Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που μπορεί να προέρχεται από περισσότερες από 60 διαφορετικές φυτικές πηγές. Σε μέτριες ποσότητες μπορεί να βελτιώσει την εστίαση και τη συγκέντρωση, ενώ καταπολεμά την υπνηλία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος έως και κατά 50 τοις εκατό. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος και του λαιμού κατά 50 τοις εκατό επίσης.
Η κατανάλωση καφεΐνης έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει θετικές επιδράσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 200 mg καφεΐνης κάθε μέρα μπορεί να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από καταστάσεις υγείας όπως η νόσος του Πάρκινσον, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης τύπου 2.
Ωστόσο, η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας μεγαλύτερης από 500-600mg καφεΐνης την ημέρα μπορεί να επιφέρει κάποιες αρκετά σοβαρές αρνητικές παρενέργειες. Υψηλές ποσότητες κατανάλωσης καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία, νευρικότητα, ανησυχία, εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ναυτία, ακόμη και μυϊκό τρόμο. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρο θάνατο.
Η καφεΐνη τείνει να επηρεάζει διαφορετικά κάθε άτομο, και γι’ αυτό μπορεί να υπάρχουν τόσες αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη ή/και τους κινδύνους για την υγεία. Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα άγχους μετά την κατανάλωση καφεΐνης. Επιπλέον, οι άνθρωποι που καπνίζουν τσιγάρα μεταβολίζουν την καφεΐνη δύο φορές πιο γρήγορα από τους μη καπνιστές. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με ηπατική νόσο, οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά μεταβολίζουν την καφεΐνη πολύ πιο αργά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δηλητηρίασης από καφεΐνη.
Επειδή η καφεΐνη είναι διεγερτικό και τεχνικά ένα φάρμακο, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί εθισμός. Με τον εθισμό έρχεται και η στέρηση. Ορισμένα άτομα που αποκτούν σωματική εξάρτηση από την καφεΐνη μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα στέρησης εάν δεν διατηρηθεί η συνήθης πρόσληψη. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, έντονη κόπωση και υπνηλία, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης, δυσκολία συγκέντρωσης, ακόμη και ναυτία/έμετο. Ορισμένοι άνθρωποι εξαρτώνται τόσο πολύ από την καφεΐνη που ακόμη και όταν ενημερώνονται για τις αρνητικές παρενέργειες, αδυνατούν σωματικά και διανοητικά να σταματήσουν την κατανάλωσή της.
Συνολικά, η καφεΐνη είναι σχετικά ασφαλής με μέτρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την ατομική σας αντίδραση στην καφεΐνη. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε εξαρτημένοι από την καφεΐνη για να λειτουργήσετε ή αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αρνητικές παρενέργειες, ίσως να θέλετε να μειώσετε ή να εξαλείψετε εντελώς την κατανάλωση καφεΐνης.